logoline

Log in

Wat is modulesysteem?

De Rijopleiding in Stappen (RIS) is een nieuwe, moderne rijopleiding. Proeven met de RIS tonen aan dat deze opleiding een fors hoger slagingspercentage heeft dan de reguliere rijopleiding. Bovendien toont onderzoek aan dat je als bestuurder veiliger het verkeer in gaat.

Dus: wees wijs. Haal met RIS snel en veilig je rijbewijs.

De Rijopleiding in Stappen werkt met een stappenplan, aan de hand van zogenaamde handelingsscripts (handige gebruiksaanwijzingen). Op je leerlingkaart kun je je voortgang stap-voor-stap volgen. Je weet dus waar je aan toe bent.  

1- Waarom Rijopleiding in Stappen?

De initiatiefnemers van de Rijopleiding in Stappen willen met deze nieuwe lesmethode de veiligheid op de weg verbeteren. Beginnende bestuurders zijn veel te vaak betrokken bij verkeersongelukken. Onderzoek heeft uitgewezen dat de beginnende chauffeur na de Rijopleiding in Stappen aanzienlijk veiliger het verkeer in gaat. Je kunt voor je rijlessen dus voortaan kiezen: een ‘gewone’ instructeur, of één die de Rijopleiding in Stappen (RIS) mag geven.

Kortweg: wel of niet RIS-gecertificeerd. Wie kies jij?

2- Hoe werkt de Rijopleiding in Stappen?

De naam zegt het eigenlijk al. Bij de Rijopleiding in Stappen ga je steeds een stap verder, als je de vorige stap goed genoeg beheerst. In totaal doorloop je vier modules. De modules één tot met drie kennen in totaal 40 scripts. Module vier kent zeven scripts waarin extra aandacht wordt besteed aan veilig en verantwoord rijden. Elk script doorloop je in acht stappen. Vandaar ook de naam: Rijopleiding in Stappen. Iedere module sluit je af met een toets.  

De Rijopleiding in Stappen duurt niet langer dan een traditionele rijopleiding.

3- Leerlingkaart

In de Rijopleiding in Stappen krijg je je eigen lesboek met daarin je leerlingkaart. Daarop houdt de instructeur je vorderingen precies
bij. Zo kun je zelf zien hoe je ervoor staat, en waaraan je nog moet werken.

Je ziet dus hoe ver je bent in de opleiding!

4- Handelingsscripts

Tijdens je rijopleiding leer je verschillende handelingen: bijvoorbeeld wegrijden, afslaan of inhalen. In de Rijopleiding in Stappen gebruik je voor al deze handelingen een lesboek met handige gebruiksaanwijzingen, de zogenaamde handelingsscripts. Zo'n script beschrijft nauwkeurig de onderdelen van de handeling. Een voorbeeld is het script SCAN. Met behulp van dit script leer je je spiegels juist te gebruiken en correct waar te nemen. Het script luidt: kijk tweehonderd meter vooruit, blik niet fixeren, kijk binnenspiegel, kijk voor de auto, kijk buitenspiegel(s). Je leert aan de hand van zo'n script gemakkelijker de verschillende onderdelen van het autorijden beheersen. Het is net een checklist: je doorloopt netjes alle handelingen. Dankzij die scripts begrijpen je instructeur, je examinator en jijzelf elkaar optimaal. Dat voorkomt verwarring. En dat is wel het laatste wat je in de auto kunt gebruiken - zeker bij je examen!

5- Uitstekend uit de test 

De Rijopleiding in Stappen is vooraf uitgebreid getest. Met uitstekende resultaten. De cijfers bewijzen dat. Het gemiddelde slagingspercentage van RIS-leerlingen bedraagt 75 procent. Dat is maar liefst ruim dertig procent meer dan het landelijk gemiddelde!

Deelnemende instructeurs, leerlingen én examinatoren zijn allemaal enthousiast.

6- De voordelen op een rij: 

- Fors hoger slagingspercentage. 

- Hoge kwaliteit van de rijopleiding.

- Stap-voor-stap aanpak.

- Betere voorbereiding op deelname aan het verkeer.

- Inzicht in je vorderingen met behulp van de leerlingkaart.

- Leren zelfstandig een route uit te stippelen en te rijden.

7- Duidelijkheid 

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk je rijbewijs. Het liefst vraag je het examen al aan na je tiende rijles! Maar hoe weet je of je dan klaar bent voor het examen? Want zeg nou zelf: niets is toch zo vervelend als zakken voor je rijexamen? Met de RIS weet je precies waar je aan toe bent. Je vorderingen worden bijgehouden op de leerlingkaart. Zo kun je zien wat je al beheerst en waar je nog aandacht aan moet besteden. Duidelijkheid dus. En als je klaar bent voor het examen, weet je dat ook zeker: het staat zwart op wit, stap-voor-stap. Dat helpt je de zenuwen eronder te houden.  

8- Wat vraagt de Rijopleiding in Stappen van jou?

De Rijopleiding in Stappen kun je volgen bij speciaal getrainde instructeurs. Rijscholen kunnen beschikken over één of meerdere instructeurs die de RIS-training hebben gevolgd. Anders dan bij een traditionele rijopleiding, heb je bij de RIS drie toetsen voordat je opgaat voor het praktijkexamen. Je weet na een toets precies waar je nog extra op moet letten. Zo kun je je optimaal voorbereiden op je praktijkexamen. In de derde toets, de zogeheten tussentijdse toets, kun je bovendien rijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen op je praktijkexamen. Handig! Daarnaast krijg je huiswerk mee om je rijlessen voor te bereiden. De tijd die dat vraagt, is voor iedereen verschillend. Besteed je zorg aan je huiswerk, dan kan je dit tijdwinst tijdens de rijlessen opleveren.

9- Verkeersveiligheidstraining

In de Rijopleiding in Sta ppen is het mogelijk een verkeersveiligheidstraining te volgen bij een verkeersoefencentrum bij jou in de buurt. In deze training leer je rijden onder ongewone omstandigheden. Je ervaart wat wel en niet mogelijk is met een auto. Je wordt je bewust van mogelijke gevaren. Ook ervaar je hoe het voelt als je een noodstop moet maken. Leuk om dat (in een veiligesituatie) mee te maken en het geeft je een veilig gevoel voor straks.

10- Niet noodzakelijk duurder

Uit de proeven is gebleken dat een Rijopleiding in Stappen niet duurder hoeft te zijn dan een traditionele opleiding. In de RIS leg je drie extra toetsen af. Daar staat tegenover dat het gemiddelde slagingspercentage fors hoger ligt. Voor meer informatie over de kosten van de Rijopleiding in Stappen kun je terecht bij je RIS-rijschool in de buurt.

Banner 468 x 60 px