logoline

Log in

Theorieexamen

Hoe gaat het op het examencentrum

Zorg dat je ongeveer een kwartier van tevoren aanwezig bent op het examencentrum. En neem een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer mee.

 • Op de CBR locatie meld je je aan bij de aanmeldzuil.
 • Vervolgens leg je je spullen zoals je telefoon, in één van de lockers in de wachtruimte.
 • Het oproepscherm in de wachtruimte geeft aan wanneer je je kunt melden bij de balie ‘Start theorie-examen’, direct naast de ingang van de examenzaal.
 • Daar controleert een medewerker je identiteitsbewijs en vertelt aan welke tafel je kan plaatsnemen.
 • Daarna kun je het examen afleggen aan de opgegeven examentafel.

Hoe gaat het theorie-examen in zijn werk?

Het examen gaat als volgt:
Je logt in met je reserveringsnummer op een touchscreen. Voordat het examen echt van start gaat, doorloop je een aantal oefenvragen. Daarna begint je examen.

Het theorie-examen bestaat uit twee delen.

 • 1. Gevaarherkenning.
  Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning. Je hebt 8 seconden de tijd om een vraag te beantwoorden. Dit lijkt kort, maar straks op de weg moet je vaak nog sneller beslissen! Je moet van Gevaarherkenning 13 vragen of meer goed hebben.
 • 2. Verkeersregels en verkeersinzicht.
  Je krijgt 30 vragen over Verkeersregels en 10 vragen over Verkeersinzicht. Je moet van Verkeersregels en Verkeersinzicht 35 vragen of meer goed hebben. In deze eerste fase kan er nog geen gebruik gemaakt worden van geluid tijdens het examen. In een latere fase kun je met oortjes van het CBR de vraagteksten beluisteren.

Ieder zijn eigen examen
Je legt je examen af in een examenzaal tegelijk met andere kandidaten. Waarin ieder voor zich zijn eigen examen aflegt in zijn eigen tempo. Je hebt per vraagtype een maximale tijd om een vraag te beantwoorden. Ben je sneller klaar dan de tijd die ervoor staat, dan kun je door naar de volgende vraag. Als je klaar bent kun je de zaal verlaten. Er is ook een mogelijkheid om een begeleid individueel examen aan te vragen, dan doe je examen in een ruimte met alleen een theoriemedewerker.

De uitslag
Na afloop van het examen krijg je niet alleen meteen de uitslag in beeld en ook kort de fout beantwoorde vragen. Dit kan je helpen om (eventueel samen met je opleider) het vervolgtraject te bepalen.

THEORIE-EXAMEN RESERVEREN
Op Mijn CBR kun je eenvoudig en snel zaken regelen met het CBR. Hiervoor moet je wel inloggen met je eigen DigiD. Zorg dat je gegevens goed beveiligd zijn wanneer je een openbare computer gebruikt. Wanneer je klaar bent vergeet dan vooral niet uit te loggen!

Hoe werkt DigiD?
Je zult eerst heel even de website van Mijn CBR verlaten,je zult dan terecht komen op de website van DigiD.  Na het inloggen met je persoonlijke DigiD kom je vanzelf terug op Mijn CBR.

Heb je nog geen DigiD?
Als je nog geen DigiD hebt vraag deze dan aan op digid.nl . Gebruik nooit de DigiD van een ander dus ook niet van familie of goede vrienden dit mag absoluut niet. Je kunt een aanvraagformulier voor een theorie-examen opvragen via de klantenservice.

Hoe moet je je theorie examen reserveren

  • Ga naar Mijn CBR en log in met DigiD.
  • Klik op ‘ Theorie examen reserveren’.
  • Volg vervolgens de instructie op het scherm.
  • Je kiest vervolgens voor welk voertuig je examen wilt doen, in welke taal, waar en wanneer.
  • Wanneer alle gegevens zijn ingevuld betaal je gelijk direct online via iDEAL.
  • Wanneer je betaald hebt ontvang je een bevestiging van je aanvraag.
  • Tip: zet gelijk je examen datum in je telefoon en agenda zodat je dit niet vergeet!
  • Tip: je kan altijd via Mijn CBR zien welke reserveringen je hebt gemaakt.

Let op!
Om theorie-examen te mogen doen heb je een geldig legitimatiebewijs nodig. Check dus ruim op tijd of jou legitimatiebewijs nog geldig is. Je moet ook in de gemeentelijke basisadministratie zijn ingeschreven.

Wil je toch je examendatum veranderen? Dit kan je zelf doen via Mijn CBR. Hiervoor heb je wel je DigiD nodig. Let wel op is je examendatum al binnen een week? Dan kan je wel je examendatum veranderen maar alleen naar een eerdere datum, dit is alleen mogelijk wanneer hier nog plek voor is. Heb je het theorie examen aangevraagd via je rijschool en wil je de datum veranderen? Neem dan gewoon even contact op met de rijschool.

SOORTEN THEORIE-EXAMENS
Klassikaal theorie-examen
Je doet klassikaal examen, je kunt het examen doen in het Engels en in het Nederlands. Het theorie-examen duurt ongeveer 45 minuten. Je kunt theorie-examen doen vanaf 16 jaar. 


Tijdens je theorie-examen wordt je getest op:
 • Gevaarherkenning.
 • Verkeersregels.
 • Verkeersinzicht.
» Lees meer over klassikaal theorie-examen

Individueel theorie-examen
 • Dit is voor mensen die niet goed kunnen presteren als ze in een groep examen doen. Het examen in mogelijk in alle talen, dus het is ook geschikt voor mensen die moeite hebben met Nederlands of Engels. Het is belangrijk dat je zelf een officiële tolk regelt. Doe dit tenminste 2 weken voor je theorie-examen. Kosten zijn hoger dan het klassikaal theorie-examen. Je kunt dit examen doen vanaf 16 jaar.

» Lees meer over individueel theorie-examen


Terugvragen examengeld theorie-examen
Je kunt hier een restitutieformulier downloaden waarmee je het examengeld voor theorie-examens kan terugvragen. Heb je door omstandigheden je theorie-examen niet kunnen doen? Dan kun je binnen 14 dagen je examengeld terug vragen. Dit kan dus alleen in de volgende situaties:
 • Je was zo ziek dat je echt geen examen kon doen.
 • Een naaste persoon die overleden is.
 • Als je als militair op korte termijn werd gedetacheerd.

Let op! Als je je examengeld terugkrijgt, trekken ze daar nog wel administratie kosten vanaf.

 

Banner 468 x 60 px